Kategorija: O Turiću

Zemljopisne značajke područja sela Turić

Područje sela Turić smješteno je u cijelosti u predratnoj općini Gradačac u sjeveroistočnoj Bosni. Nalazi se na vrlo važnoj prometnici od Gradačca prema Brčkom. Od općinskog središta Gradačca udaljeno je oko 8 km. Po svojim prirodno-zemljopisnim obilježjima dio je peripanonske Bosne odnosno Bosanske Posavine. Obuhvaća nizinsko-brežuljkasto područje nadmorske visine između 95 i 130 metara.
Klima je umjereno-kontinentalna s vrlo toplim ljetima i hladnim zimama. Godišnja količina padalina, koje su uglavnom rasporedene tijekom cijele godine, kreće se od 800 – 900 mm.

(više…)

O mjestu i nazivu mjesta Turić

Turić je vjerojatno dobio naziv po turovu govedu, kojeg je vjerojatno nekada bilo u turićkim šumama. Neki to dovode u vezu s latinskom rječju turris što znači toranj ili utvrda, koja je možda nekada tu bila. Pošto je selo za turske vlasti bilo begovski posjed, njegov naziv moguće je dovesti u vezi s riječju Turčin ili turski. Turić je staro hrvatsko katoličko selo koje je do 1968. bilo u sastavu Tramošničke župe. Zbog prilične udaljenosti franjevci iz Tramošnice nastojali su na groblju češće održavati nedjeljne svete mise. Turić su držali nekom vrstom kapelanije. Matice krštenih, vjenčanih i umrlih za sela u sastavu današnje župe Turić postoje neprekidno od 1740. godine, što svjedoči o starosti naselja, rastu broja stanovnika, doseljavanjima i o porijeklu njegovoga puka.

Povijesni pregled

Prva kolonizacija stanovništva na ovom prostoru karakteristična je za neolitsko doba (otprilike 2000 godina prije Krista). Poslije ovog prethistorijskog razdoblja dolazi antički period – tj. period Rimskog Carstva kojeg karakteriz­ira prva organizacija prostora. Prema upravno-teritorijalnoj podjeli, područje Turića pripadalo je provinciji Panonia Inferior odnosno Panonia Secunda s najznačajnijim urbanim središtem na mjestu danasnje Sremske Mitrovice – Sirmium, kao i Marsonije i Cibalije (današnji Slavonski Brod i Vinkovci). Nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva 476. godine ovaj se teritorij nalazi u sklopu Odoakarove, zatim Istočnogotske države, a kasnije nominalno pripada Istočnorimskom carstvu (Bizantu).
Više pojedinosti o povijesti Turića i gradačačkoga kraja možete pronaći na mrežnim stranicama Općine Gradačac.
O crkvenom ustroju u dijelu Bosne u kojem se nalazi i Turić možete pronaći podatke na mrežnim stranicama Franjevačkog samostana u Tolisi.

(više…)

Turic.hr © 2014 Frontier Theme