Povijesni pregled – NK Dinamo Turić

Na području Gradačačkoga sreza 1952. godine pristupilo se oživljavanju sportskih aktivnosti po selima. Osobito je bilo značajno formiranje nogometnih klubova, a među prvima osnovani su u Turiću, D. Tramošnici, Vučkovcima, Ledenicama, Skugriću, Hrgovima i Srnicama. Nogometni klub iz Turića na početku se zvao Budućnost, a od 1964. godine nosi naziv Dinamo. Prva generacija iz pedesetih godina imala je zapažene rezultate, a neki od igrača koji su igrali u to vrijeme bili su: Ilija Matanović – Iljkan, Vinko Đordić, Ivo Zetić, Jozo Duvnjak, Mato Čičić, Marko Roletić, Kemo Šubašić, Neđo Mitrović i dr. Najbolji igrači tog vremena bili su Ilija Matanović i Vinko Đordić. Igralište je bilo između Zadružnog doma i škole a jedan od najvjernijih navijača i ljubitelja nogometne igre bio je Jurko Itrić. Na utakmice se najčešće putovalo konjskim zapregama a ponekad i pješice.

Godine 1964. klub je obnovljen pod novim imenom Dinamo. U periodu od 1964. – 1970. godine klub je imao vrlo jaku momčad i zapažene uspjehe, a igralo se na novom igralištu kod gostionice Miće Matanović.

Igrači koji su igrali u to vrijeme bili su: Marjan Itrić, Mato Itrić, Ivo Itrić, Anto Tomšić – Tunja, Luka Matanović, Toma Lučić, Štefko Duvnjak, Stjepan Ivkić – Bana, Jozo Lučić, Ivo Đordić – Ivčin, Fabijan Zovkić, Pero Zovkić, Ilija Lučić, Edhem Rabić, Asim Bistrić, Ćamil Mujić (vjerojatno je to matičar u Mionici koji se spominje u knjigama Julijane Matanović, Iljkanove kćerke), Toma Šokčević, Milan Novaković, Fabijan Čubela, Ivo Matanović – Sarajlija, Pejo Zetić, Ilija Grgić i dr.

Značajan uspjeh postignut je 1965. godine osvajanjem jakog turnira u Tramošnici.
Neke od pobjeda iz tog perioda su:

Susret Rezultat
PELEGIĆEVO – DINAMO 2 : 7
DINAMO – SRNICE 5 : 1
DINAMO – HRGOVI 3 : 0

U periodu od 1975. – 1977. zbog velikog broja igrača u Turiću su postojala dva nogometna kluba. Osim Dinama osnovan je i klub u zaseoku Liporašće – NK Mladost. Nakon kraće stanke klub je ponovno obnovljen 1981. godine, a utakmice su igrane na novom igralištu u centru sela iza crkve. Klub je od svoga osnivanja tri puta mijenjao lokaciju igrališta. Novo igralište bilo je iznimno velikih dimenzija čak i za međunarodna pravila (110 x 67 m).

Najveći uspjesi postignuti su u periodu od 1981. – 1987. a osobito u sezoni 1984/85. godina (3. mjesto na ONL GRADAČAC). Ekipa je bila vrlo mlada, perspektivna, ali i vrlo neiskusna, s prosjekom od dvadesetak godina. U perodu od 1981. – 1991. godine za klub je igralo više od pedesetak igrača i nekoliko “stranaca” – iz drugih sela. Nabrojat ćemo imena većine igrača koji su igrali u tom periodu: Petar Gavranović, Pero Josipović, Anto Vrdoljak – Mrki, Stjepan Vrdoljak, Pero Duvnjak, Josip Duvnjak, Niko Duvnjak, Ivo Duvnjak, Juro Duvnjak, Mirko Gavranović, Luka Šarić, Drago Mikulić, Ilija Ratkić, Marjan Đordić, Marko Perkunić, Dražan Matanović, Nikola Matanović – Kigen, Ivo Grgrić, Jakov Ivkić, Mato Vrdoljak, Josip Vrdoljak, Franjo Matić, Mato Ivkić, Mato Šarić  – Kole, Ivo Perkunić, Mijo Perkunić, Anto Perkunić, Josip Matanović, Andrija Šarić, Pero Čelebić, Marko Lučić, Matija Šarić, Mato Šokčević i dr.

Od igrača iz drugih mjesta nabrajamo slijedeće: Drago Simić – Simaga (sigurno jedan od boljih vratara u povijesti kluba), Amir Klopić – Mačak, Anto Vlašić – Mrgud, Ante Blagović i braća Pero i Marinko Šestan.

Značajni uspjesi postignuti su osvajanjem turnira u Blaževcu 1982. godine, i Tramošnici 1983. godine.

Neke od značajnijih utakmica u periodu od 1981. – 1987. godine:

TURNIRSKE UTAKMICE:

Susret Rezultat
DINAMO – POSAVINA 3 : 0
DINAMO PELEGIĆEVO 2 : 0

KUP UTAKMICE:

Susret Rezultat
DINAMO – BIBEROVO POLJE 3 : 1 i 4 : 4
DINAMO – POSAVKA 5 : 3
BOSNA – DINAMO 0 : 3
Turic.hr © 2014 Frontier Theme