Godišnjica stradanja fra Lovre Milanovića

Na dan mučenika sv. Blaža 3. veljače 2007. navršilo se 200 godina od pogibije fra Lovre Milanovića. Tom prigodom slavljena je Misa u župi Turić gdje je fra Lovro podnio mučeništvo. Svetom Misnom slavlju predsjedao je modrički župnik mg. Franjo Tomašević, a prigodno slovo održao je preč. Miroslav Agostini, gradačački župnik. Progovorio je o svijetlom liku svećenika koji se u tom kraju časti kao svetac te mu se ljudi utječu u svojim potrebama i nevoljama. Mnogi hodočaste na njegov grob koji se nalazi na turićkom groblju.

Naime, 1807. g. fra Lovro je krenuo teškom bolesniku podijeliti sv. sakramente. Prolazeći kroz Turić, susreo se sa čuvarom begovih šuma Mujom Arnaut. Mujo je iz kratke puške zapucao u fra Lovru ne rekavši mu ništa. Fra Lovro je kleknuo na zemlju, molio od Oca nebeskoga oproštenje i ubrzo ispustio dušu. Nakon Mise svećenici su obišli spomen-kapelu koja se gradi na mjestu fra Lovrine pogibije. Dovršetak radova na kapeli se planira za ljeto ove godine. Nakon toga pohodili su i mučenikov grob gdje su izmolili prigodne njemu u čast i za sve pokojnike koji leže u istom groblju.

Župnik vlč. Vladimir Borić pozvao je na molitvu da se taj svećenik uzdigne na čast oltara – kao svetac. Hodočastili i brojni vjernici iz okolnih župa te iz Zagreba i Županje. Jubilarna svečana proslava biti će na jesen kada se očekuje dolazak kardinala i provincijala.

Misa u spomen na mučeničku smrt fra Lovre slavljena je isti dan i u župi Gornja Tramošnica gdje je on službovao jedno vrijeme kao kapelan. I. Orkić.

Ažurirano 2. listopada 2014 — 23:09
Turic.hr © 2014 Frontier Theme