Kategorija: Fra Lovro Milanović

Otvoren postupak kanonizacije sluge Božjega fra Lovre Milanovića

Jučer, 31. siječnja 2015. godine pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića održana je u Sarajevu svečana sjednica kojom je otvoren dijecezanski proces za proglašenje blaženim fra Lovre Milanovića (1777.-1807.) odnosno priznanje njegova mučeništva.

Više na: http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=51181

Također, na http://www.ktabkbih.net/files/file/Glasnik_fra_%20Lovro_1.pdf možete pročitati i prvi broj Glasnika Vicepostulature sluge Božjega fra Lovre Milanovića, kao i sve ostale brojeve do posljednjeg na ovoj poveznici.

Oni koji su bili više puta na fra Lovrinim mladim nedjeljama neka pozbrajaju sjećanja i neka mu se nastave i dalje utjecati. Oni koji nisu dugo bili, i oni koji nisu nikad bili neka mu se utječu, i ako mogu isplaniraju dolazak u Turić već ove godine – zadnja subota i nedjelja (29. i 30.) u kolovozu.

3. veljače, godišnjica je fra Lovrine smrti!

Katolički tjednik o spomendanu mučeništva fra Lovre Milanovića

Katolički tjednik iz Sarajeva u broju od 7. rujna 2013. donosi vijest i prilog o misi, procesiji, i o sjećanju na pogibiju fra Lovre Milanovića u selu Turić 1807. godine. Prilog pročitajte na ovoj poveznici. Na obilježavanju toga važnoga datuma (koje je bilo 7. rujna 2013. godine), ugrađenog u sjećanje naših ljudi, našega sela i župe, bio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, koji je i prevodio misno slavje i procesiju. U obraćanju kardinal Puljić pozvao je i bodrio vjernike da se ne boje prihvatiti žrtvu, jer samo je žrtva zalog vječnoga života u Nebu.

Sutradan 8. rujna misu je služio domaći župnik vlč. Pero Brkić, koji je u nadahnutoj propivijedi naglasio da roditelji svoju djecu trebaju odgajati tako da kroz život prihvaćaju teški život, teški rad na domaćoj zemlji, i teški put čestitosti i poštenja, a ne lagani put koji zavarava i slabi čovjeka. Tako će roditelji svojoj djeci učiniti najveće dobro i najbolje ih pripremiti za budućnost.

Nadalje je vlč. Pero naglasio – kako u životu vjernik mora u sustavu vrijednosti na prvome mjestu imati Boga, i samo se njemu smije i treba klanjati, po cijenu svake žrtve, kako je činio i mučenik fra Lovro. Fra Lovro je ubijen jer nije sišao s konja u znak pokornosti Muji Arnautu, naoružanom čuvaru begovih imanja, a to nije mogao jer je nosio pričest i bolesničko pomazanje bolesniku u Dubravama. Ako je Bog u našim životima na prvome mjestu, prije svega i iznad svega, imat ćemo snagu prihvatiti svaku žrtvu, a i snagu kojom ćemo moći oprostiti svaku nepravdu, kako je učinio i mučenik fra Lovro. Preko prihvaćanja žrtve i križa zaslužit ćemo i vječni život u Nebu.

Zapisi o pogibiji fra Lovre Milanovića

fra_lovro_milanovicNapomena: dijelovi teksta i slike preuzeti su iz knjige Fra Lovro Milanović 1777-1807, autora fra Marijana Karaule (naslovnica).

Knjigu možete nabaviti kod vlč. V. Borića po cijeni od 15 KM u župnom uredu u Turiću, što svakome preporučamo. Knjiga je vrijedni dar koji možete pokloniti prijateljima i poznanicima, jer preko nje mogu doznati važne podatke o mjestu iz kojega potječemo.
Više informacija o knjizi, potražite ovdje.

Turić – mjesto pogibije i štovanja

Na putovanje iz Tramošnice u Bijelu krenuo je fra Lovro sa svojim mladim pratiteljem (đakom, kako su se tada nazivali ministranti), koji mu je inače posluživao kod oltara, a on ga je poučavao u pismenosti. Budući da je i prijekim putovima trebalo prijeći udaljenost od barem dvadesetak kilometara, pošli su jašući na konjima. Dok su polako prolazili kroz selo Turić, kroz jedan od njegovih pet zaselaka zvani Staro Selo, susreo ih je Mujo Arnaut, nadziratelj dobara Osman-kapetana Gradaščevića (oca boznatog Husein kapetana, poznatom po nazivu Zmaj od Bosne), također jašući na konju. Projahao je pokraj njih ne rekavši ni riječi, a fra Lovro i njegov pratitelj nastavili su svoje polagano putovanje. Ubrzo se Mujo zaustavio, ponovno sustigao fra Lovru na njivi na kraju sela, najprije ga ubo nožem s koricama, a onda i ispalio u njega, u njegova leđa hitac iz kratke puške. “Zrno probije fra Lovru iznad pojasa i on se sruši s konja”, piše fra Martin Nedić.

(više…)

Godišnjica stradanja fra Lovre Milanovića

Na dan mučenika sv. Blaža 3. veljače 2007. navršilo se 200 godina od pogibije fra Lovre Milanovića. Tom prigodom slavljena je Misa u župi Turić gdje je fra Lovro podnio mučeništvo. Svetom Misnom slavlju predsjedao je modrički župnik mg. Franjo Tomašević, a prigodno slovo održao je preč. Miroslav Agostini, gradačački župnik. Progovorio je o svijetlom liku svećenika koji se u tom kraju časti kao svetac te mu se ljudi utječu u svojim potrebama i nevoljama. Mnogi hodočaste na njegov grob koji se nalazi na turićkom groblju.

Naime, 1807. g. fra Lovro je krenuo teškom bolesniku podijeliti sv. sakramente. Prolazeći kroz Turić, susreo se sa čuvarom begovih šuma Mujom Arnaut. Mujo je iz kratke puške zapucao u fra Lovru ne rekavši mu ništa. Fra Lovro je kleknuo na zemlju, molio od Oca nebeskoga oproštenje i ubrzo ispustio dušu. Nakon Mise svećenici su obišli spomen-kapelu koja se gradi na mjestu fra Lovrine pogibije. Dovršetak radova na kapeli se planira za ljeto ove godine. Nakon toga pohodili su i mučenikov grob gdje su izmolili prigodne njemu u čast i za sve pokojnike koji leže u istom groblju.

Župnik vlč. Vladimir Borić pozvao je na molitvu da se taj svećenik uzdigne na čast oltara – kao svetac. Hodočastili i brojni vjernici iz okolnih župa te iz Zagreba i Županje. Jubilarna svečana proslava biti će na jesen kada se očekuje dolazak kardinala i provincijala.

Misa u spomen na mučeničku smrt fra Lovre slavljena je isti dan i u župi Gornja Tramošnica gdje je on službovao jedno vrijeme kao kapelan. I. Orkić.

Turic.hr © 2014 Frontier Theme